Nye tænder hos tandlægen

Nye tænder

Tænderne er vigtige. Dels er de nødvendige for at kunne tygge maden, men derudover kan de give anledning til en masse problemer, hvis de ikke er sunde og raske. Mangler man tænder, er der heldigvis råd for dette, og der findes flere forskellige muligheder for at rette op på dette.

Manglende tænder

Er man uheldig og har mistet en tand, er det med at komme til tandlægen i en fart. Det går for de fleste helt af sig selv, da det ikke er sjovt at mangle en tand. Er der tale om fortænder, vil nogle synes, det ser grimt ud, så det kan kun gå for langsomt med at få lavet nye tænder. Andre har måske smerter og søger derfor tandlæge for at få bugt med disse.

Mangler man en tand, vil der hele tiden sætte sig madrester i hullet, hvor tanden før sad. Dette kan give en praktisk udfordring med at holde hullet rent for mad, da madrester kan give huller i tænderne og bakterier, som kan føre til betændelse.

Et spørgsmål om generel sundhed

Mange ved ikke, hvor meget tandsundheden betyder for det generelle helbred. Hvis de vidste det, ville de med garanti opprioritere tænderne. En betændelse kan give problemer andre steder i kroppen, fordi betændelsen flytter sig fra munden og ud til andre steder i kroppen.

Står man over for en knæoperation, er det for eksempel vigtigt, at man sørger for at gå til tandlæge forud for at sikre sig, at tænder og tandkød er betændelsesfrie. Som nyopereret vil en tandkødsbetændelse nemlig kunne sætte sig i knæet og give et længere og smertefuldt forløb oven på en operation.

Derfor er det også væsentligt, at man husker at gå til tandlægen regelmæssigt, så man får tænderne set igennem. På den måde kan man lettere tage hånd om problemstillingerne løbende og komme på forkant med det, som skal klares af tandlægen.

Tandlægen har løsningen

Der findes lige så mange tandsæt, som der findes mennesker, så har man mistet en tand, vil den løsning, tandlægen foreslår, være helt individuel. Måske kan man være heldig, at man har sunde og raske tænder rundt om den mistede tand. Så vil det give god mening med et implantat, som er en kunstig tand, der bliver skruet fast, så den sidder fast uafhængigt af tænderne omkring den.

Har man derimod noget dårligere tænder omkring den manglende tand, vil tandlægen sandsynligvis lave en bro, hvor man ved hjælp af tænderne ved siden af, sætter en ny tand fast i munden. Her vil tænderne ved siden af indgå som en del af løsningen, hvorfor de ligeledes kommer under behandling. Dette nænner man naturligvis ikke at gøre ved helt fine tænder, men drejer det sig om tænder med plomber eller rodbehandlede tænder, hvis tilstand i forvejen er forringet i en eller anden grad, vil man formentligt vælge denne løsning.

Livskvaliteten i tænderne

Har man først prøvet at have ondt i tænderne eller mistet nogle tænder, ved man, hvor meget det betyder at have sunde og raske tænder. Mange elsker at få noget god mad med et glas rødvin til og sidde og nyde det. Det er ren balsam for sjælen, men hvis man har problemer med tænderne, kan man være nødt til at holde sig til blød kost, og det bliver hurtigt kedeligt med suppe og yoghurt til alle måltider. Dette gælder ikke mindst, når man kan se andre få noget andet at spise, der ser mere interessant ud. Der er jo også noget socialt i det, når man spiser sammen med andre, og det vil man heller ikke gå glip af.

Ved fortsat at bruge webstedet accepterer du brugen af cookies. mere information

Cookie-indstillingerne på dette websted er angivet til "Tillad Cookies" for, at give dig den bedst gennemgang og oplevelse af siderne. Hvis du fortsætter med at bruge webstedet uden at ændre dine Cookie indstillinger eller du klikker på "Accepter" nedenfor så samtykke du til dette.

Luk